Stram hamstrings sier du

februar 3rd, 2018 Posted by Idrett, Nyheter, Pasientkasuser 0 thoughts on “Stram hamstrings sier du”

 

Ukentlig får fysioterapeutene inn pasienter og utøvere som søker hjelp for stram og vond hamstrings (bakside lår), hoftesmerter og leggsmerter. Mange forteller og viser også klare tegn til smerter og nedsatt bevegelighet i spesielt ankler, hofte og ryggrad. Muskulaturen i hoftekomplekset er som regel meget påvirket og det samme gjelder strukturer i lår, legg, fot og rygg. Typisk vanskelig er:

  • «Tøye» hamstrings mer enn 30 grader.
  • Inaktivitet hofte/rygg.
  • Stiv ankel dorsi fleksjon (vanskelig å bøye ankelen oppover).
  • Bøye seg ned å ta mot gulvet med strake ben.
  • Utføre dyp to bens knebøy.
  • Utføre ett bens knebøy.
  • Flere positive symptomer under SLUMP test (rygg, hofte, lår, legg, fot).
  • Under gange er det ofte tydelig med sidetilt vs aktive hofter og ryggrotasjon.
  • Under gange vil også ofte føtter søke utadrotasjon (hofter) og tyngdepunkt under loading stands blir gjennom ankelen og baseledd til ståretå istedenfor gjennom linje fra hæl til storetå.
  • Mm.

Mange foreldre til unge utøvere forteller at de har forsøkt i årevis på å tøye og behandle bakside lår og hofter for å myke opp. Samtidig har diverse treningsprogram vært forøkt gjennomført. Det gir ofte svært liten effekt.

Andre i de fleste aldre kan være plaget av Isjias symptomer, ryggsmerter, låsninger i rygg og ilisacrale ledd, Plantar symptomer mm.

Når baklinjen er involvert i form av restriksjoner og frontlinjen er overaktivert i de aller fleste situasjoner, blir det vanskelig å rydde opp i ubalansen uten å gå målrettet til verks med sjefen, nemlig nervesystemet. Dette gjøres på MyoNeuro Klinikken med manuell behandling og spesifikke bevegelser med hjelp av utstyr og assistent. Samtidig følger aktiviseringsprogram og øvelser tilpasset individets utgangspunkt og potensialer/mål.

Her er 2 stk aktiviseringsøvelser som fungerer bra kombinert med behandlingen som fasiliterer  nervesystemet:

Ekstensjonsøvelser ift mønster og korrigeringer.

 

Teknsisk dyp knebøy med ball.

 

NB! Neurolasticity = Betegnelsen til nervesystemet som omfatter elastiske egenskaper.

Fysioterapeut Nicolai van der Lagen har lenge arbeidet målrettet med å utvikle direkte praktiske behandlingstiltak mot nervesystemet. I løpet av slike prosesser oppstår mange spørsmål og utfordringer. Teori og studier skal utføres i klinisk praksis og der kan det ofte være mange utfordringer.

I dag er det svært lite direkte og målbare behandlingstiltak rettet mot det fysiske nervesystemet. Det er krevende å forstå noe som ingen helt forstår, og det er vanskelig for behandlende terapeuter å iverksette gode og velfungerende tiltak. Det er rett og slett for mange spørmål vs. svar når vi snakker om nervesystemet.

Sett i belysning av videre studier og arbeid innen dette området, er det viktig med forklarende begrep. For noen år siden etablerte fysioterapeuten begrepet Neurolasticity. Altså betegnelsen som beskriver  de elastiske egenskapene til nervesystemet.

«The spinal cord and peripheral nerves ability to adapt by tension (lengthening / recoil) during sliding and gliding towards, and within maximum potential lengthening and maximum potential shortening. Same definition may apply for the 12 pairs of cranial nerves.»

Det er blant annet dette temaet og andre som ekteparet van der Lagen brenner for. Nevrologisk elsastisitet sett i sammenheng med glidningseffekt og det totale tensjonsforholdet til systemet er meget relevant for mange av dagens strukturelle symptomer og utfordringer.

www.neurolasticity.com

More to come about Neurolasticity and MyoNeuro…

Tags: , , , , , , , , , ,