Smerte fot plantar nerver

februar 9th, 2018 Posted by Nyheter, Pasientkasuser 0 thoughts on “Smerte fot plantar nerver”

Ukens kasus:

Vi samarbeider tett med Moss Ortopediske Klinikk i 3 etasje på Helsehuset, og får derfor blant annet mange pasienter med fotplager til klinikken. I starten av januar kom det en dame derfra med smerter under den ene hælen og fotbuen. Hun hadde også smerter over vristen til tider.  Det kunne verke litt om natten, men plagene meldte seg mest under gange. På morgenen var foten stiv og hun måtte hinke de første skrittene ut av senga. Og jo mer hun gikk, jo verre ble det.

Smertene oppstod plutselig i desember etter en tur med dårlige sko uten særlig støtte.
Ved undersøkelse ses det en tydelig kompensering med vektoverføring til motsatt ben. Hun gikk på yttersiden av foten for å unngå trykk på hæl/fotbue.

Funksjonelle tester viste at hun hadde dårligere balanse på dette benet som førte til økt aktivisering av muskulatur omkring ankel/kne/hofte på denne siden. Hun var også stiv i ankelleddet som påvirket fotavviklingen, og som igjen påvirket samme muskulatur i ankel, kne og hofte. Hun var ikke vesentlig palpasjons øm under hælen eller i muskler/senefester under foten, men ved plantar nerven som ligger langs innsiden av ankelen og videre ned til undersiden av foten.


Hun hadde relativt god bevegelighet i hofteleddet, men likevel var baklinjen stram på denne siden med begrenset elastisitet i isjisasnerven som er «stammen» til de
n plantare nerven som er lenger ned i foten.
Hun var meget øm og sensitiv i setet på samme side, der isjiasnerven kommer ut fra nedre del av ryggmargen og passerer muskulaturen i setet. Vi behandlet isjias nerven hele banen ned til plantar nerven for å øke elastisiteten i nervebanen og også for å få nerven til å bevege seg fritt i forhold til omkringliggende strukturer.

Etter behandlingen kunne hun gå normalt uten smerter under foten. Hun fikk spesifikke hjemmeøvelser for å optimalisere funksjon og nervegldining. Uken etter var hun fremdeles smertefri under foten, med kun litt smerter over vristen. Vi løsnet noen ledd i foten for å øke bevegeligheten i fotbuen, og behandlet isjiasnerven/plantar nerven på samme måte en gang til.

Vi ble enige om at hun skulle fortsette med hjemmeøvelsene, og satt opp en oppfølgingstime etter 3 uker.
Etter 3 uker var hun fremdeles symptomfri, og hadde ikke lenger behov for noen oppfølging.

Tags: , , , , , , , ,